Wat is het verschil tussen een houthaard, open haard, allesbrander en gashaard?

Haarden zijn er in verschillende vormen, stijlen en maten. Wanneer je een toestel overweegt, kan je ook kiezen tussen verschillende brandstoffen. Hieronder leggen we het verschil uit tussen een houthaard, open haard, allesbrander en gashaard. Ook halen we kort enkele voor- en nadelen aan van elk toestel.  

Houthaard  

Als we kijken naar een verantwoord vuur, is een gesloten houthaard of inzethaard altijd een betere keuze dan een open houthaard. Een gesloten houthaard produceert zo goed als geen fijn stof en onaangename geurtjes. Een gesloten houthaard heeft een ruit voor de verbrandingskamer. Hierdoor stijgen de temperaturen en zal er een betere, volledigere en properdere verbranding ontstaan. Je zal minder hout nodig hebben en je creëert meer warmte dan met een open haard. Daarnaast verspreidt de warmte zich beter waardoor de temperatuur in de ruimte sneller stijgt. Een open haard produceert alleen stralingswarmte en warmt de kamer dus niet echt op. Met een gesloten houthaard of houtkachel heb je altijd een schoorsteen nodig die de verbrandingsrook naar het hoogste punt van het dak leidt. Dat heb je bij een gashaard niet nodig.  

Open haard  

In oudere woningen vind je regelmatig nog een open haard terug. Als we kijken naar de huidige milieunormen, is de open haard geen verantwoorde keuze. De open haard is zeer vervuilend. We raden altijd aan om over te schakelen naar een gesloten houthaard. Op het vlak van onderhoud brengt deze installatie vele voordelen met zich mee. In een klassieke open haard blijven assen achter die zich makkelijk verspreiden doorheen de woning. De verbranding bij een gesloten haard is efficiënter waardoor er minder resten zijn. Als er toch assen achterblijven, zullen deze zich niet verspreiden. Tot slot is een gesloten houthaard veiliger als er bijvoorbeeld kinderen in de buurt zijn. Vonkjes kunnen ook niet wegspringen.  

Allesbrander  

Een allesbrander valt niet te verwarren met een multibrander. Doorgaans bestaan er geen allesbranders voor eigen gebruik. Alleen de overheid beschikt hierover. Als je thuis willekeurige brandstoffen gebruikt, breng je zowel je eigen veiligheid als die van andere in gevaar. Daarnaast zijn allesbranders slecht voor het milieu. Een multi-brander is wel beschikbaar voor eigen gebruik. Deze kachels branden op houtblokken, bruinkoolbriketten en kolen. Stoken met andere brandstoffen raden we af.  

Gashaard  

Het is vanzelfsprekend dat de brandstof van een gashaard gas is. Een gashaard heeft een gesloten brandprincipe waarbij de installatie zuurstof van buitenaf haalt. Het toestel is doorgaans gebruiksvriendelijker dan een gesloten houthaard. Met slechts een druk op de knop kan je genieten van de warmte. Moderne gashaarden hebben een thermostatische sturing waardoor ze ideaal zijn om extra sfeer en warmte te creëren. Daarnaast moet je geen rekening houden met het kappen en opslaan van hout. Ondanks de vele voordelen raden we een gashaard af als hoofdverwarming.