4 juli 2022

Hoe mijn houtkachel aansteken met de Zwitserse methode?   

Je kan op verschillende manieren je houtkachel aansteken. Doe dit op een verantwoorde manier en zorg voor een schone verbranding. Dankzij de Zwitserse methode om het hout te stoken, zorg je voor zo weinig mogelijk overlast. Er komen namelijk minder rookgassen vrij en dat geeft een schonere verbranding. Hoe werkt het?   

Waarom stoken met de Zwitserse methode?

We willen allemaal ons steentje bijdragen aan een beter milieu. Heb je een houtkachel? Dan kan je je manier van stoken misschien aanpassen. Via de Zwitserse methode kan je jouw houtkachel op een verantwoorde en duurzame manier aansteken. Die methode wordt ook wel eens het omgekeerd stoken genoemd. Het vuur begint van bovenaf te branden. Vanaf de start creëer je bijna een volledige verbranding. De houthaard en het rookkanaal komen zo rustig op temperatuur. Via de traditionele methode doe je het omgekeerde en steek je het hout langs onderen aan.  

Net omdat er geen onnodig hout wordt verbrand, is de Zwitserse stookmethode erg duurzaam. Daarnaast zal er minder rook ontstaan. Als je de methode juist toepast, heb je binnen enkele minuten rookvrij vuur. Dat is natuurlijk beter voor het milieu.  

zwitserse methode: stappenplan

Zoals we net al aanhaalden, steek je via de Zwitserse manier het vuur langs boven aan. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. We leggen je stap voor stap uit hoe je jouw houtkachel via deze duurzame methode laat branden. 

1.

Zorg ervoor dat je droog hout gebruikt. Op die manier zal er minder rook en fijnstof vrijkomen in de lucht. Via een vochtmeter kan je gemakkelijk het vochtpercentage meten. Kloof een blok hout en steek de meter in de gekloofde kant. Een percentage tussen 15 en 20% is perfect. Heb je niet meteen een vochtmeter bij de hand? Dan kan je droog hout herkennen aan de barsten of het schors dat makkelijk los komt.  

2.

Zet de luchttoevoer van je houthaard volledig open. Vervolgens stapel je kruiselings enkele dikke houtblokken op elkaar. Het is de bedoeling dat je de vorm van een hashtag creëert (#). Werk je toren af met enkele dunne blokken hout. Deze plaats je opnieuw kruiselings op elkaar.  

3.

Bovenop de toren leg je nog enkele kleine stukjes aanmaakhout. Dat doe je ook weer kruiselings. Slecht aanmaakhout kan ervoor zorgen dat het vuur niet in gang schiet. In deze blogpost lees je welk hout je het beste kan gebruiken. [hier komt link naar blogpost 2] ​​ Via een aanmaakblokje steek je het vuur aan. De aanmaakblokjes plaats je op de toren.  

4.

Laat de deur van de kachel een beetje open staan. Dat doe je ongeveer vijf minuten lang totdat het vuur goed brandt. Wanneer je de deur sluit zal het vuur zich verspreiden naar de onderste houtblokken.  

Warm die chocomelk maar vlug op, want als je alle stappen van de Zwitserse methode correct uitvoert, kan je snel genieten van een gezellig vuur voor je houtkachel.  

Ben jij klaar om een duurzaam vuurtje te stoken? Met de haarden en kachels van JDB Haarden en interieur zit je goed. Al onze installaties voldoen aan de huidige milieuwetgeving. Ontdek het aanbod en kom langs in onze showroom. Tot snel!   

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze realisaties, nieuwe producten, haard- en interieurtips en komende trends.
Bedankt voor jouw inschrijving!
Je ontvangt binnenkort jouw eerste JDB-nieuwsbrief.